שאלות ותשובות: טיפול משפחתי

שאלה: מה זה טיפול משפחתי?

בטיפול משפחתי נתייחס למערכות יחסים  שמתקיימות בין חברי המשפחה.

(מה תפקידים של כל אחד, איך מתייחסים ומרגישים האחד כלפי שני ועוד..)

לעיתים המערכת המשפחתית מתמודדת עם חוסר הסכמה, קשיים ביחסים, תוקפנות או חוסר אונים סביב משבר או טראומה ואז הפתרון הוא בתוך מערכת הקשרים והיחסים במשפחה.

לעיתים נדמה כי הבעיה נמצאת אצל חבר אחד במשפחה אך מבט קרוב מגלה כי הבעיה קשורה למערכות היחסים בין אותו חבר לבין האחרים שהוא חי איתם.

שיחה במרחב בטוח ומוגן שבו כל אחד מביע את מחשבותיו ורגשותיו באופן אוטנטי מקדם דיאלוג, אכפתיות ותחושת קשר ושייכות.

במצב של משבר: כאשר בעיות כלכליות פוגעות במערכת היחסים, אובדן של אדם קרוב המשפיע על המשפחה, משבר סביב בגידה.

בעיות במשפחה: אלימות, מחלות כרוניות.
בגירושין: תמיכה לכל אחד מההורים, הבנת הרקע ותשובה לשאלה 'איך הגעתי למצב הזה', עזרה ביכולת לשמור על קשר חיובי בין כל אחד מההורים לילדים, תמיכה בתהליך הגירושין תוך שיתוף הילדים באופן מותאם לגיל שלהם ולשלב התפתחותי בו נמצאים.

פרק ב': התמודדות עם הקמת תא משפחתי חדש הכולל ילדים מנישואין קודמים.
קשיים עם ילדים ובני נוער: התמודדות עם קשיים שחווים ילדים ומתבגרים, הצבת גבולות, מריבות בין אחים וכן הלאה.
תקופות של שינוי: הריון, פרישה מהעבודה, הגירה, שינוי מקום מגורים.

טיפול משפחתי מתאים להורים יחידאים, הורים פרודים או גרושים, כל מסגרת שיש בה קשר משפחתי מתאימה לטיפול כיוון שמדובר במערכת יחסים קרובה, אינטימית בין דורית.

גישה מערכתית מניחה כי כל חבר משפחה משפיע על האחר. כל החלטה אישית יש לה השלכות על חברי המשפחה האחרים. יותר מכך, גם החלטות שהתקבלו בעבר, ובדורות קודמים ממשיכים ומשפיעים על תפיסות אמונות גם שנים רבות אחרי כן. לדוגמה, אולי בעבר במשפחה היה מצב של אלימות וגירושין. ייתכן, וילדים ונכדים שגדלו ימשיכו ויתקשו ליצור מערכות יחסים יציבות ויחששו מקשר אינטימי או מהתחייבות זוגית בשל הטראומה המשפחתית והסיפור שהתלווה אליו.

בוודאי שכן ובתנאי שיש רצון ועניין בשינוי. בני משפחה שמעוניינים לשנות מהותית את היחסים ביניהם ומחויבים לכך יצליחו !  

כן.. ולא…

טיפול משפחתי מזמין את כל בני המשפחה להגיע לטיפול ולשתף במחשבות, חוויות, תחושות, צרכים ורצון לשינוי. זו הזדמנות לכל חברי המשפחה לשתף בזווית הראייה שלהם וגם לשמוע את החוויה של בני משפחה אחרים. השיחה מתנהלת בתוך מסגרת של פגישה שמגינה על כל אחד מהמשתתפים ומאפשרת שיחה במקום בטוח מבחינה רגשית. יחד עם זה הטיפול המשפחתי גמיש ומאפשר פגישות גם עם בן משפחה יחיד שמרגיש שיש קושי והוא לוקח אחריות ליצור שינוי !

פגישות יכולות להתקיים גם בין הורה-ילד על פי הצורך.

שינוי עשוי להראות כבר בתחילת הטיפול באפשרות לביטוי מחשבות שלא היתה הזדמנות קודמת לשתף בהם. השיתוף עצמו יוצר מצבים חדשים של הקשבה, תחושה של הבנה הדדית ואכפתיות. שינויים עמוקים וקבועים יותר ניתן לעגן לאורך זמן תוך כדי ליווי והמשך טיפול. השינוי קורה גם ברמה של כל אחד מחברי המשפחה וגם באווירה המשפחתית הכללית.

במצב של חוסר אונים, קושי ביחסים, ניתוק רגשי, התרחקות ההשקעה בפגישות כדאית ביותר ! מדובר בהשקעה של שעה בשבוע, ביום קבוע ושעה קבועה שמאפשרת התמקדות בחשיבה ופעולה לקראת שינוי מהותי בתפיסת מערכות היחסים שהם הבסיס שלנו לאושר ועוצמה בחיים שלנו. שווה, בהחלט שווה להשקיע בעצמנו ובמערכות היחסים המשמעותיות ביותר בחיים שלנו. גם למעננו וגם למען הדורות הבאים. 

הטיפול הזוגי והמשפחתי יפגיש אותך לא רק עם המחשבות, טענות, תחושות וצער אישי שלך אלא גם אם תפיסת המצב אצל הכי קרובים אליך במשפחה ! בפגישות נתרגל ראייה רחבה של הקשרים משפחתיים רגעים מרגשים מאוד התחוללו ומתחוללים מידיי יום למול עיני.

אם קיים בך תקווה ונכונות לשינוי אני מזמינה אותך לשלוח מייל ונבדוק יחד איך ניתן לעזור.

Scroll to Top