טיפול בהורות: שאלות ותשובות
שאלה: מה הכוונה טיפול בהורות?
ההורות שלנו מורכבת מחוויות ילדות ומאמונות לגבי איך נכון ואיך לא נכון לגדל ילדים. לפעמים אנחנו רוצים להיות דומים ולפעמים שונים מההורים שלנו. את האמונות והמחשבות הללו אנחנו מביאים לתוך מערכת היחסים ביננו לבין כל אחד מהילדים שלנו.
הכוונה לטיפול במערכת היחסים הייחודית בין הורה – ילד/ה
הטיפול מקל בהקשר קשיים התנהגותיים ורגשיים המופיעים אצל הילדים.
טיפול בהורות עוזר לדוגמה כאשר הורים מרגישים 'תקועים' ומתוסכלים במערכת היחסים עם ילד צעיר או מתבגר, כאשר קיימות בעיות התנהגות, כאשר הקשר בין ההורה והילד ניזוק בעקבות גירושין, במקרים של אובדן במשפחה ויש צורך לבחון את ההשפעה על הילדים, כאשר קיימות סוגיות של זהות.
מערכת היחסים הינה מכלול התנהגויות, רגשות, ההתייחסויות ואמונות הנכללות בקשר היום יומי בין הורה וילד. כגון: כיצד פונים אחד לשני, מה חושבים בלב האחד על התנהגותו של השני, מה האמונות האחד לגבי השני, האם קיימת התייחסות לרגשות ביחסים ועוד. בפגישות ניצור יחד מודעות גבוהה יותר למאפייני מערכת היחסים ניצור הזדמנות להגיב, להרגיש, ולהתייחס באופן שונה ואף לשנות את אמונות בסיסיות. התגובה לשינוי בתפיסה תופיע בהתנהגות ובהתייחסות וכך מערכת היחסים תשתנה לטובה.
בוודאי שכן. הורות כמו כל התנהגות ניתנת להתפתחות ושינוי. כולנו רוצים להיות ההורים הכי טובים אבל לצערנו זה מקצוע שאף אחד לא לימד אותנו. ויותר מכך, הילדים שלנו גדלים ובכל שלב התפתחותי זקוקים למענים שונים. ועוד יותר מורכב מכך שכל אחד מהילדים שלנו שונה, ייחודי, ואחר וזקוק לנו כהורה באופן מעט שונה מהאופן בו אנו מעניקים מעצמנו כהורים לאחים או האחיות שלו/ה. הורות ככל תפקיד ומקצוע יש לה בסיס של ידע שניתן ללמוד אותו. בעזרת הדרכה נכונה, ריענון וחיזוק ניתן להגיע לשינויים משמעותיים ועמוקים במערכות היחסים.
לא הכל אבל הרבה… טיפול בהורות הוא עוד גישה טיפולית. הרבה קשיים הבאים לידי ביטוי בהתנהגויות של כעס, תוקפנות, פחדים, הימנעות או דכאון ניתן לעזור מאוד על ידי טיפול בהורות. אולם אין ספק שכל ילד ומתבגר הינם עולם שלם ומורכב שיש לבחון עוד דרכים לעזרה וטיפול. לעיתים לאחר אבחון עולה צורך בפתרון טיפולי אחר או בעזרה תרופתית.
שינוי עשוי להראות בביטוי של יותר שליטה בהתנהגות, אפשרות לדבר במילים את מה שמרגישים, אפשרות לפנות לעזרה כשמרגישים תסכול או קושי. שינוי גם יופיע ברמה הרגשית באפשרות לחוש רגשות חדשים חיוביים של קירבה, קשר ושייכות. שינוי יופיע גם באווירה הכללית בבית וביחסים בכלל בין כל חברי המשפחה.
הטיפול בהורות מתייחס למעטפת האנושית הראשונית של הילד/ה. קשיים שילד מתמודד איתם נוצרים ומתחזקים או נחלשים בהתאם לאווירה בבית, האופן בו אנו מפרשים את הקושי. נכון , יש מצבים בהם נדרש טיפול נוסף אישי לילד, או טיפול תרופתי במקרים אחרים. אולם בכל מקרה, הקושי, המחלה, המצב הרגשי של הילדים שלנו מושפע מאוד ממצב הקשר שלהם איתנו, ההורים. ולכן, על החלק הזה בהתמודדות של הילדים האחריות היא של ההורים ליצור מרחב בטוח, תומך, מקבל ואוהב שעונה על הצרכים המסוימים של הילד האישי שלנו.
ההשקעה כוללת הקדשה של שעה קבועה, ביום קבוע במקום קבוע למחשבה ממוקדת אודות מערכת היחסים הראשונית בינך לבין הילד/ה שלך היא השקעה למענך ולמען הדורות הבאים. הילדים שלנו לומדים דרכנו איך להיות הורים. כאשר הקשר בינם לביננו הוא טוב ומשמעותי הם 'יוצאים לעולם' בריאים בנפשם, איתנים בדעתם ומסוגלים לעמוד ולהתמודד עם אתגרי החיים. שווה, בהחלט שווה להשקיע בעצמנו ובמערכות היחסים המשמעותיות ביותר בחיים שלנו. למעננו ולמען ילדינו.